Ingredient de bază într-o dietă sănătoasă și echilibrată
Deși nu mai este așa popular în alimentația de astăzi, acest aliment străvechi a fost consumat de către daci. Chinezii, care-l consumă la rândul lor de milenii, îl consideră ca fiind regele cerealelor. Din păcate, în dieta occidentală, a fost înlocuit treptat cu alte cereale ca grâul și porumbul.
În acest articol, vrem să te inspirăm să integrezi meiul ca aliment de bază în dieta ta sănătoasă și echilibrată. Să descoperi minunatele moduri prin care să-l folosești ca ingredient în mesele tale, fie că e vorba de mic dejun (în porridge, de exemplu), în salata de la prânz sau cină, sau chiar ca și ingredient principal într-o masă – îți și arătăm mai jos cum am făcut un delicios falafel cu mei.
Ce beneficii are?
Meiul este o alternativă sănătoasă pentru cerealele comune, în special pentru cei care au intoleranță la gluten.
- Protejează inima – fiind o sursă bogată de magneziu, meiul scade tensiunea arterială, dar și riscul de infarct, mai ales în cazul persoanelor care suferă de arteroscleroză ori diabet.
- Scade nivelul de zahăr din sânge – un studiu făcut de către cercetătorii de la Universitatea de Științe Sri Vekateswara din India a scos la iveală faptul că meiul consumat cu regularitate are capacitate de a scade nivelul de glucoză din sânge și cu 70% în cazul pacienților diagnosticați cu diabet.
- Este bogat în antioxidanți – specialiștii susțîn că meiul este extrem de bogat în antioxidanți, despre care se știe cât de benefici sunt pentru sănătatea noastră.
- Scade nivelul de colesterol din sânge – consumul de mei reduce trigliceridele din sânge, ceea ce înseamnă că nivelul de colesterol scade și el, iar problemele cardiovasculare sunt prevenite. Un studiu realizat de către cercetătorii coreeni a demonstrat că meiul este mai bun pentru pacienții cu colesterolul mare, în comparație cu orezul alb.
- Stimulează refacerea țesuturilor – fosforul, care se regăsește în cantități mari în mei, are un rol important în regenerarea celulară și refacerea țesuturilor.
- Previne apariția calculilor biliari – potrivit unui studiu publicat în Jurnalul American de Gastroenterologie, consumul de alimente bogate în fibre insolubile, precum meiul, ajută în prevenirea calculilor biliari.
- Previne cancerul la sân – consumul ridicat de fibre din cereale integrale precum meiul, are efecte pozitive asupra femeilor aflate în perioada de premenopauză, protejându-le pe acestea de dezvoltarea de cancer la san.
O doză de inspirație, falafel cu mei
Ingrediente:
- 1/2 cană mei gătit
- 1/2 cană năut (gătit sau din conservă)
- 3 linguri ulei de măsline
- 1 ou
- 1/2 lingură de curry
- 1/3 lingură chimion
- făină fără gluten
pătrunjel mărunțit și sare după preferințe
Preparare:
- amestecați toate ingredientele într-un blender, adăugați treptat făina până când ajungeți la consistența dorită a „biluțelor” de falafel
- puneți o cantitate generoasă de ulei de cocos într-o tigaie, aduceți la temperatura maximă, iar apoi la minimă
- adăugați biluțele de falafel și prăjiți-le timp de 3-4 min. Alternativ, le puteți coace la cuptor.
Acum, nu rămâne decât să le savurezi alături de un dressing pe bază de iaurt și tahini, salată, sau garnitura preferată.
Te așteptăm cu drag să-l descoperi și tu la Magic Natura, sau să-l comanzi la numărul magic ~ 0741.258.201.
Ne-ar face mare plăcere să aflăm și părerea ta, fie prin comentarii, fie în cadrul Comunității noastre Magice de pe facebook, unde te așteptăm cu inima și mintea deschisă: https://www.facebook.com/groups/1064555423671284